Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek.. (Çöpe atıp İsraf Etmeyin)
1 sayfadaki 1 sayfası
Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek.. (Çöpe atıp İsraf Etmeyin)
Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek
Yemekler
1. Ekmek kavurması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken 1 çay bardağı soğuk su üzerine serpilir. İyice
karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.
2. Papara
Bayat ekmekler çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından
tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre
ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.
3. Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile
öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış
kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen kıyılı maydanoz
veya sumak serpebilir.
4. Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından
sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.
5. Ekmek oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden
karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt
çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir.
Ilınınca
yenilir.
6. Yalancı paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş
2 diş sarımsak 1 limonun suyu tuz kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca
çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.
7. Kalacuş
Bayat ekmek küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra oluşan karışım derin kapta bulunan
doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır.Bir
süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.
8. Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta 2.5 su bardağı süt tuz ve muskat karıştırılıp iyice çırpılır.
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde
doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup
ikiye katlanır.
9. Ekmek karıştırması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu
ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak
pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz
da eklenip kısık
ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.Ekmek karıştırması cacık veya salata ile yenilebilir.
10. Yumurtalı ekmek aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.Tavanın kapağı kapatılarak yumurtaların pişmesi beklenir.4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına
alınır. Üzerine tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı bozulmadan çıkarılır.1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
yakılır. Biberli yağ yemeğin üzerine gezdirilir.
11. Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir
tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır;
suyu
süzülerek ufalanır.Ufalanmış ekmekler 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı yoğurt limon suyu ve
1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.Elde edilen
karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım
ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.
12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma 1 baş soğan rendesi kimyon köfte baharı tuz ile
yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda
kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.
13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek
üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım
kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler önce una sonra çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.
14. Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt 1 paket kabartma tozu yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün
bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.Fırına verilmeden önce üzerine dilimlenmiş sucuk salam veya sosis
yerleştirilir. Domates biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.
15. Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta beyaz peynir veya çökelek maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.
16. Ketçaplı dilim pizzası
Bayat ekmek dilimleri yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça 1 çorba kaşığı ketçap 2 yumurta 1 tatlı kaşığı kekik
ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
Dilimler orta ısılı fırında pembeleşene kadar kızartılıp sıcak sıcak servise çıkarılır.
17. Dilim kayganası
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat
ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda
kızartılır.
18. Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.
19. Bayat ekmek kanepesi
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça yarım çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı kekik yarım çay bardağı süt 200 gr. ezilmiş beyaz peynir 2 yumurta iyice karıştırılır.
Bu karışım kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler
fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır.Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun
üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir.Kanepeler kürdanlı olarak servis tabağına alıp soğutmadan kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.
20. Tutmaç
3 su bardağı toz şeker
aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde
edilen şurup soğumaya bırakılır.Bayat ekmek küp küp doğranır.Zeytinyağı tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır.Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi bitince servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın susam badem ceviz fındık gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir.
Tatlılar
21. Bayat ekmek tatlısıBayat ekmekler ince
ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1 ekmek için 2 su bardağı toz
şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde
edilen şerbet
soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim
meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.Not: Reçeli sulandırıp
kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile
de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür.
22. Sütlü bayat ekmek tatlısı
1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır. Üzerine 1.5 su bardağı
süt gezdirip karıştırılır.Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri
el ile sıkılıp süt süzülür.
Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin
3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.Yüksek
kenarlı bir tepsi yağlanır. Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm.
kalınlığında olacak şekilde dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Şişip kabaracak olursa bıçak ile birkaç yerinden delinir.Tatlı fırında pişerken bir tencerede 1 su bardağı toz şeker
aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır. Fırından
çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.Tatlı soğuyunca baklava
şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri
kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.
23. Ekmek helvası
Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak hafif bir
esmerlik alana kadar kavrulur.Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker
ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir.
Ilık süt şerbeti ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva servis tabağına alınıp çekilmiş antep fıstığı ile süslenir.
24. Vişneli ekmek tatlısı
Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce
kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya
ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır.1 kg. toz şeker 5 su bardağı su bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu soğumadan kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte tutularak içindeki şurup koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca
tepsi ateşten alınıp soğutulur.Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir.
Üzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de vişne taneleri
yerleştirilir.
25. Üzümlü ekmek tatlısı
1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.Yarım bayat ekmek küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.Hazırlanan karışım yağlanmış kalıba dökülür.1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker 1 çimdik tuz
çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da
tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.Kalıba dökülmüş tüm
karışım
180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp
ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek
servise çıkarılır.
26. İncir ve ballı ekmek turtası
1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile
ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.8 adet kuru İncir
suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu
süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.2 kaşık tereyağı tavada eritilir.4 yumurta çırpılarak eritilmiş 2 kaşık tereyağı 3 çorba kaşığı bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir.18x20 cm. ebadında bir
fırın kabına yağlı kağıt döşenir. Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile yağlanır.
Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede
ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise çıkarılır.
27. Ekmekli puding
Bir kapta 3 su bardağı süt 3 yumurta ¾ su bardağı bal yarım limonun suyu 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. İçine 4 su bardağı dolduracak kadar iyice ufalanmış bayat ekmek 1.5 su bardağı rendelenmiş elma yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi eklenip karıştırılır. Tüm karışım yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede
ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir. Bu ölçü 6 kişiye yeter. Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti dondurma elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir.
28. Ekmekli krep
4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1.5 su bardağı süt dökülerek ıslatılır. 4 yumurta 2.5 çay bardağı un ve 4 çorba kaşığı bal ufalanmış
sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır.Fındık büyüklüğünde tereyağı
tavada kızdırılır. Hazırlanan karışımdan bir miktar tavaya dökülür. Tava
sallanarak hamurun yayılması sağlanır.
Krepin her iki tarafı da pişirilir.Hamur bitinceye kadar aynı işlem
tekrarlanır.Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli
krep komposto ile birlikte iyi gider.
29. Bademli ekmek dilimleri
1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır.Bayat ekmek dilimleri
krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin
iki tarafı da kızdırılmış tereyağında kızartılır.
Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür. Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir.
30. Çikolatalı ve ekmekli kek
3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi 2 su bardağı ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir.Yarım su bardağı badem iri iri doğranır.Yarım su bardağı kuru üzüm de
yumuşaması için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince
ince kıyılır.Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker 3 çorba kaşığı kakao 2 adet çırpılmış yumurta doğranmış badem kıyılmış çikolata ve
sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır.20x15 cm.
ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş tereyağı
ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece
ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.
Yemekler
1. Ekmek kavurması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken 1 çay bardağı soğuk su üzerine serpilir. İyice
karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.
2. Papara
Bayat ekmekler çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından
tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre
ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.
3. Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile
öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış
kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen kıyılı maydanoz
veya sumak serpebilir.
4. Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından
sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.
5. Ekmek oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden
karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt
çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir.
Ilınınca
yenilir.
6. Yalancı paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş
2 diş sarımsak 1 limonun suyu tuz kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca
çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.
7. Kalacuş
Bayat ekmek küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra oluşan karışım derin kapta bulunan
doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır.Bir
süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.
8. Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta 2.5 su bardağı süt tuz ve muskat karıştırılıp iyice çırpılır.
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde
doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup
ikiye katlanır.
9. Ekmek karıştırması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu
ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak
pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz
da eklenip kısık
ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.Ekmek karıştırması cacık veya salata ile yenilebilir.
10. Yumurtalı ekmek aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.Tavanın kapağı kapatılarak yumurtaların pişmesi beklenir.4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına
alınır. Üzerine tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı bozulmadan çıkarılır.1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
yakılır. Biberli yağ yemeğin üzerine gezdirilir.
11. Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir
tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır;
suyu
süzülerek ufalanır.Ufalanmış ekmekler 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı yoğurt limon suyu ve
1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.Elde edilen
karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım
ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.
12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma 1 baş soğan rendesi kimyon köfte baharı tuz ile
yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda
kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.
13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek
üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım
kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler önce una sonra çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.
14. Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt 1 paket kabartma tozu yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün
bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.Fırına verilmeden önce üzerine dilimlenmiş sucuk salam veya sosis
yerleştirilir. Domates biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.
15. Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta beyaz peynir veya çökelek maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.
16. Ketçaplı dilim pizzası
Bayat ekmek dilimleri yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça 1 çorba kaşığı ketçap 2 yumurta 1 tatlı kaşığı kekik
ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
Dilimler orta ısılı fırında pembeleşene kadar kızartılıp sıcak sıcak servise çıkarılır.
17. Dilim kayganası
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat
ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda
kızartılır.
18. Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.
19. Bayat ekmek kanepesi
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça yarım çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı kekik yarım çay bardağı süt 200 gr. ezilmiş beyaz peynir 2 yumurta iyice karıştırılır.
Bu karışım kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler
fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır.Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun
üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir.Kanepeler kürdanlı olarak servis tabağına alıp soğutmadan kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.
20. Tutmaç
3 su bardağı toz şeker
aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde
edilen şurup soğumaya bırakılır.Bayat ekmek küp küp doğranır.Zeytinyağı tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır.Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi bitince servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın susam badem ceviz fındık gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir.
Tatlılar
21. Bayat ekmek tatlısıBayat ekmekler ince
ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1 ekmek için 2 su bardağı toz
şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde
edilen şerbet
soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim
meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.Not: Reçeli sulandırıp
kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile
de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür.
22. Sütlü bayat ekmek tatlısı
1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır. Üzerine 1.5 su bardağı
süt gezdirip karıştırılır.Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri
el ile sıkılıp süt süzülür.
Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin
3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.Yüksek
kenarlı bir tepsi yağlanır. Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm.
kalınlığında olacak şekilde dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Şişip kabaracak olursa bıçak ile birkaç yerinden delinir.Tatlı fırında pişerken bir tencerede 1 su bardağı toz şeker
aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır. Fırından
çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.Tatlı soğuyunca baklava
şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri
kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.
23. Ekmek helvası
Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak hafif bir
esmerlik alana kadar kavrulur.Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker
ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir.
Ilık süt şerbeti ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva servis tabağına alınıp çekilmiş antep fıstığı ile süslenir.
24. Vişneli ekmek tatlısı
Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce
kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya
ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır.1 kg. toz şeker 5 su bardağı su bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu soğumadan kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte tutularak içindeki şurup koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca
tepsi ateşten alınıp soğutulur.Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir.
Üzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de vişne taneleri
yerleştirilir.
25. Üzümlü ekmek tatlısı
1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.Yarım bayat ekmek küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.Hazırlanan karışım yağlanmış kalıba dökülür.1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker 1 çimdik tuz
çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da
tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.Kalıba dökülmüş tüm
karışım
180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp
ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek
servise çıkarılır.
26. İncir ve ballı ekmek turtası
1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile
ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.8 adet kuru İncir
suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu
süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.2 kaşık tereyağı tavada eritilir.4 yumurta çırpılarak eritilmiş 2 kaşık tereyağı 3 çorba kaşığı bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir.18x20 cm. ebadında bir
fırın kabına yağlı kağıt döşenir. Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile yağlanır.
Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede
ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise çıkarılır.
27. Ekmekli puding
Bir kapta 3 su bardağı süt 3 yumurta ¾ su bardağı bal yarım limonun suyu 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. İçine 4 su bardağı dolduracak kadar iyice ufalanmış bayat ekmek 1.5 su bardağı rendelenmiş elma yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi eklenip karıştırılır. Tüm karışım yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede
ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir. Bu ölçü 6 kişiye yeter. Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti dondurma elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir.
28. Ekmekli krep
4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1.5 su bardağı süt dökülerek ıslatılır. 4 yumurta 2.5 çay bardağı un ve 4 çorba kaşığı bal ufalanmış
sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır.Fındık büyüklüğünde tereyağı
tavada kızdırılır. Hazırlanan karışımdan bir miktar tavaya dökülür. Tava
sallanarak hamurun yayılması sağlanır.
Krepin her iki tarafı da pişirilir.Hamur bitinceye kadar aynı işlem
tekrarlanır.Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli
krep komposto ile birlikte iyi gider.
29. Bademli ekmek dilimleri
1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır.Bayat ekmek dilimleri
krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin
iki tarafı da kızdırılmış tereyağında kızartılır.
Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür. Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir.
30. Çikolatalı ve ekmekli kek
3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi 2 su bardağı ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir.Yarım su bardağı badem iri iri doğranır.Yarım su bardağı kuru üzüm de
yumuşaması için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince
ince kıyılır.Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker 3 çorba kaşığı kakao 2 adet çırpılmış yumurta doğranmış badem kıyılmış çikolata ve
sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır.20x15 cm.
ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş tereyağı
ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece
ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.
Similar topics
» çeşit çeşit türkçe (:
» İsraf Etme
» Seks mi Yemek mi ?
» Bunu öğretmenler odasına atıp kapıyı kitlemek isteyenLer xD
» Kestiği kızı kızartıp yemek üzereyken yakalandı
» İsraf Etme
» Seks mi Yemek mi ?
» Bunu öğretmenler odasına atıp kapıyı kitlemek isteyenLer xD
» Kestiği kızı kızartıp yemek üzereyken yakalandı
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz